Historiek

Historiek
1985 De start van arbeidscentrum 't Heft. De eerste activiteiten vinden plaats in de Stationstraat in Sint-Truiden. VZW Bewust detacheert personeel om een zinvolle dagbesteding aan te bieden aan zijn bewoners.
1986 VZW 't Heft koopt een oude boerderij op de Montenakenweg 53 en verhuist naar daar. De gasten van het arbeidscentrum zorgen hier voor hun eigen maaltijd als tegenprestatie voor hun werk. Er komen dagelijks een 20 tal gasten.
1993 Omdat er steeds meer gasten komen naar het arbeidscentrum, wordt de keuken uitgebreid. En komen er 2 hob-units waar ook in gewerkt kan worden. Dit betekent ook het einde van het roken binnen! Niets te vroeg! Ondertussen heeft het Heft ook een WEP+ project. 4 langdurig werklozen krijgen gedurende 1 jaar een opleiding keukenmedewerker om daarna te kunnen doorstromen naar een betaalde tewerkstelling.
1995 VZW Het Heft krijgt een erkenning voor het bouwen van een rusthuis met 30 rusthuisbedden en 35 service flats.
1996 De deuren van het woonzorgcentrum Den Akker gaan open.
2000 Het aantal gasten dat naar het arbeidscentrum komt, wordt steeds groter. Wegens gebrek aan een bouwvergunning was de oplossing : meer hob-units! Na een paar kleine verbouwingen zoals het plaatsen van een nieuwe vloer, een nieuw dak en verwarming waren ze zo goed als nieuw!
2007 Meerbanenplan?
2009 VZW Het Heft dient samen met de stad Sint-Truiden een aanvraag in voor de uitbating van een buurtresaturant en krijgt hiervoor een erkenning LDE voor 8 VTE en 1 ploegbaas. Op grond van de vzw wordt gestart met de bouw van 14 sociale woningen door CV Nieuw-Sint-Truiden voor bewoners van VZW Bewust. Het Heft start tegelijkertijd met de bouw van een buurtrestaurant mee gefinancieerd door VZW Bewust en VZW De Ploeg die hun burelen daar zullen hebben.
2010 Mei 2000 is buurtrestaurant Den Teluur klaar. Er is plaats om 80 mensen uit de buurt een lekkere, gezonde en goedkope maaltijd aan te bieden. De begeleiding van het arbeidscentrum ruilt hun oude bureaus in voor nieuwe burelen boven het buurtrestaurant. Ook onze gasten van het arbeidscentrum kunnen hier nu een maaltijd nuttigen.
2014 Het woonzorgcentrum breidt uit. Er komt een nieuwe bouw met plaats voor 60 rusthuisbedden en een volledig nieuw dagverzorgingscentrum. De gebruikte werfketens van Houben krijgen een nieuwe bestemming. Waar anders dan op het Heft. 6 tweedehands hobunits doen dienst als extra werkzalen.
2015 Het woonzorgcentrum Den Akker wordt VZW WCZ Den Akker.
2018 Eindelijk een statuut voor onze doelgroepmedewerkers in het arbeidscentrum : met name AMA.
2019 De langverwachte bouw van het nieuwe arbeidscentrum is gestart. Tegelijkertijd wordt ook het bestaande buurtrestaurant uitgebreid met 400 m².
2020 Februari 2020. Het arbeidscentrum is klaar. 8 maart wordt dit in gebruik genomen. Op 13 maart moeten we terug dicht omwille van corona. Eind april starten we terug op met een kleine groep. In juni gaat ook het buurtrestaurant open. 19 oktober moet dit echter ook opnieuw dicht omwille van een nieuwe lockdown.
2021 Heropening Den Teluur! 8 juni 2021! Den Teluur mag weer opengaan!!!